Καπναποθήκες Αφων Παπαστράτου


Οι πρώτες καπναποθήκες Αφων Παπαστράτου

Οι αποθήκες των αδελφών Παπαστράτου, οι «παλιές», δημιουργήθηκαν από την καπνεμπορική Εταιρεία «Αφοί Παπαστράτου», ιδρυτικά μέλη της οποίας ήταν οι τέσσερις αδελφοί Παπαστράτου.

18 Μαΐου 1913 ιδρύεται στο Αγρίνιο, η Ομόρρυθμος Καπνεμπορική Εταιρεία Αφοί Παπαστράτου, με ιδρυτικά μέλη τον Ευάγγελο και το Σωτήρη Παπαστράτο. Αργότερα θα προσχωρήσουν σε αυτή ο Γιάννης και ο Επαμεινώνδας Παπαστράτος.

Η ανέγερση του εντυπωσιακού τριώροφου κτιρίου των Καπναποθηκών Παπαστράτου,  που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα πιο κάτω από το Δημαρχιακό Μέγαρο Αγρινίου, στην οδό Δεληγιώργη και Παπαθανάση, τοποθετείται στην πενταετία 1920-1925.

Το κτίριο αυτό έχει εμβαδόν 1877 τ.μ., μήκος 45,12 τ.μ., πλάτος 38,19 τ.μ. Τόσο αυτό, όσο και το διπλανό μικρότερο κτίριο, στο οποίο αρχικά στεγάζονταν τα γραφεία της Εταιρείας, ενώ αργότερα διαμορφώθηκε σε ξενώνα των ιδιοκτητών, είναι λιθόκτιστα και έχουν στέγες με γαλλικά κεραμίδια. Τοποθετούνται στην ύστερη νεοκλασική περίοδο.

Στο πέρασμα του χρόνου έχει υποστεί επεμβάσεις και προσθήκες, ήδη από την περίοδο του μεσοπολέμου. Οι πιο σημαντικές είναι ότι προστέθηκε ο τρίτος όροφος και ότι το αρχικό σχήμα “Π” των αποθηκών έγινε τετράπλευρο. Στο εσωτερικό του κτηρίου σχηματίζονται τεράστιες αίθουσες σε κάθε ένα από τους ορόφους και το ημιυπόγειο. Μόνο κολόνες διακόπτουν το ενιαίο των χώρων αυτών με τα παλιά, αλλά καλοδιατηρημένα ξύλινα πατώματα και ταβάνια, τα οποία διατηρούν ακόμα τη μυρωδιά του καπνού, που είχε τρυπώσει σε κάθε χαραμάδα τους.

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου οι καπναποθήκες στέγασαν νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ακόμη σήμερα διαβάζει ο επισκέπτης τις επιγραφές σε ορισμένες πόρτες: Θάλαμος «Έλλης», «Κορυτσάς», «Αργυροκάστρου»…

Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες το κτίριο αυτό στα χρόνια της Κατοχής το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί. Μετά την απελευθέρωση επανήλθε στην αρχική λειτουργία του ως χώρος αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80. Από τότε οι καπναποθήκες μεταφέρθηκαν σε νέο χώρο και το κτίριο εκκενώθηκε.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από εσωτερικούς χώρους των καπναποθηκών Παπαστράτου καθώς και μια εξωτερική άποψη από την ταράτσα του κτιρίου.

Τα εργαλεία που απεικονίζονται είναι αυτά που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες για την επεξεργασία των καπνών. 
Επίσης στο ίδιο κτίριο βρίσκεται και ο προσωπικός χώρος όπου διέμεναν οι αδελφοί Παπαστράτου όταν χρειαζόταν να επιβλέπουν τις εργασίες ή όταν φιλοξενούσαν άτομα με τα οποία συνεργάζονταν και εμπορεύονταν.
Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από εργασία των Λουκοπούλου Δήμητρα και Θεοδώρου Ελένης.

Αποθήκες Παπαστράτου (Οι Νεότερες)

Βρίσκονται στην οδό Δαγκλή και Παπαθανάση. Χτίστηκαν στο τέλος της δεκαετίας του ’60. Πρόκειται για το εξαώροφο «τσιμεντένιο» κτίριο που έχει εμβαδόν περίπου 9.360 τ.μ.

Το 2004 το κτίριο δωρίζεται  στο Δήμο Αγρίνιου.

Καπναποθήκες της «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στο Ζαπάντι. (Μεγάλη Χώρα)

Καπναποθήκες της «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στο Ζαπάντι. (Μεγάλη Χώρα)

Πρόκειται για τεράστιες αποθήκες που βρίσκονται σε ένα οικόπεδο 250 στρεμμάτων στο Ζαπάντι. Ο κτιριακός χώρος καταλαμβάνει έκταση 58 στρέμματα. Ιδρύθηκαν το 1978 και λειτούργησαν ως χώροι αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού. 

Οι καπνεργάτριες και καπνεργάτες, που εργάστηκαν στις αποθήκες αυτές, μιλούν για «ευχάριστη» εργασία, αφού το εργασιακό περιβάλλον εξασφάλιζε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την καλύτερη διεξαγωγή της (άνετοι χώροι, κατάλληλος εξαερισμός, υπερσύγχρονα μηχανήματα, ειδική ένδυση κλπ). Η εταιρεία είχε μεριμνήσει και για τη μεταφορά των εργαζομένων με λεωφορείο.(Αγγελή, 2007 :346)Οι αποθήκες αυτές λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι καπνών, που συγκεντρώνεται από όλο τον κόσμο. Στους χώρους αυτούς αποθηκεύονται και συντηρούνται (αλαμπούρα κ.ά.) μέχρι να διοχετευθούν στην Καπνοβιομηχανία του Πειραιά προκειμένου να γίνει η βιομηχανική επεξεργασία τους (σιγαρετοποίηση κλπ.). (Αγγέλη, 2007 :346).